Inred med belysning

Belysning är en viktig del av all inredning. Dels ur ett funktionellt och ergonomiskt perspektiv, för att du inte ska anstränga ögonen på ett ohälsosamt sätt, när du till exempel, läser, arbetar vid en dator eller för den delen utför ett mer taktilt arbete, som att sticka, rita eller snickra.

Dels spelar belysningen en stor roll för lokalens atmosfär och hur du trivs, vilket gäller för både hemmiljö och arbetsplatsen. För att skapa en passande belysning bör du ta hänsyn till att den är tillräcklig, placerad på rätt ställen i rummet samt utgörs av rätt typ av lampa eller motsvarande.

Lys upp hemmiljön

Belysning i hemmet kan se olika ut i olika rum, beroende på rummens funktion. Men den måste också anpassas efter saker som fönstrens storlek och ljusintag, väggfärg och inredningsstil i övrigt. Grunden består ofta av takbelysning i varje rum, vilket kan vara en enskild lampa eller en kombination av exempelvis spotlights. I vardagsrummet behövs ofta stämningsfull belysning på strategiska platser, som ett sideboard eller en golvlampa. Sovrumsbelysningen i sin tur bör vara rofylld. Samtidigt ska sänglampan på nattygsbordet ge tillräckligt ljus för att läsa utan problem. Ett stort utbud av olika lampor att inspireras av för just ditt hem finns att se på Designhemmet.se.

Flitens lampa

På din arbetsplats kanske det inte är du själv som är ansvarig för belysningen. Men du kan ändå ha synpunkter på den, så att den förbättras vid behov. Idag finns det ingen anledning att kompromissa med dålig kontorsbelysning, i och med det stora utbudet av snygga och väldesignade lampor på marknaden. Detsamma gäller även för ditt arbetsrum hemma, samt köket. Tänk också på att mindre lampor, elektriska ”stearinljus”, ljusslingor samt inte minst äkta levande ljus med fördel kan användas för att lägga sista handen vid en lyckad belysning. På det viset skapar du en härlig stämning, med personlig känsla.