Knepen som gör belysningen bättre

Det finns många sätta att ljussätta ett rum. Och medan rummets storlek och utformning alltid lägger grunden för vad som fungerar bäst, finns det även några bra knep man alltid kan prova på för att skapa en bättre helhetsbild.

Ljussätt på olika höjd i samma rum

Lampor kommer i alla möjliga varianter idag och det gäller att utnyttja detta faktum när man ljussätter ett rum. Kombinera, tak-, vägg-, golv- och bordslampor för att få ljuset att komma från flera olika höjder i rummet. Detta skapar en mycket mer flexibel ljussättning och beroende på vilka lampor man har tänd samtidigt kan man variera hur man uppfattar rummet på många sätt och vis.

Mörka ytor ökar kravet på ljuskällor

Vi vet alla rent instinktivt att ljusa ytor reflekterar mer ljus än mörka. Men som man inreder ett rum tänker man inte alltid på hur mycket mörka toner man använder. Ju mer av inredningen som är riktigt mörkt desto fler ljuskällor kommer rummet mest troligt behöva också. Detta är speciellt sant om man inte bara satsar på mörka möbler utan även mörka tapeter.

Blanda ljustyper för mjukare övergångar

Ljussättning är inte bara ett sätt att lysa upp ett rum, utan även att skapa skuggor. Samspelet mellan ljus och skuggor är en väldigt viktig aspekt av detta och något som många gånger behöver experimenteras med. Och vill man bli kvitt de där riktigt skarpa övergångarna mellan ljus och skuggor behöver man blanda allmänbelysning och riktat ljus i ljussättningen.

Punktbelysning framhäver inredningen

De flesta har en eller flera objekt i många som som de verkligen gillar. Vill man att dessa ska framhävas i inredningen och bli mer iögonfallande finns det nog inget som gör detta så snabbt och enkelt som punktbelysning. Testa gärna olika styrka på lamporna för att se vilket som fungerar bäst både för sig själv men också tillsammans med resten av belysningen i rummet. Det eller se till att punktbelysningen inkluderar en dimmer.