Rätt belysning för rätt rum

lampa

Belysning i våra hem är något man ofta inte lägger allt för mycket tid att tänka på. Då det är något som kanske inte verkar speciellt viktigt så kan variation i belysningen har stora effekter på vårat humör samt hur vi uppfattar de olika rummen.

Man kan till exempel fundera på om man vill ha varmt eller kallt ljus i ett rum, detta kan ändra känslan på rummet avsevärt. Man kanske väljer att ha kallt ljus i en tvätt stuga eller liknande för att få en fräsch och frisk känsla medans i säg ett vardagsrum kanske man vill ha varmare ljus som påminner om en brasa. När man väljer lampor till sitt hus så kan man ju utgå från varje enskilt rum och se hur lamporna passar in funktionellt och platsmässigt.

I köket är det viktigt att ha bra belysning då man ofta jobbar med knivar och andra vassa föremål. En stor matbordslampa som lyser upp hela bordet men också en lampa ovanför diskbänken där man förbereder maten. På skrivbord eller andra arbetsytor är det alltid bra att ha en arbetslampa som lyser upp men som också är flexibel så att den inte är i vägen när man arbetar.

Andra viktiga lampor i hemmet är läslampor bredvid en fåtölj eller vid sängen. Dessa borde vara höj och sänkbara och får inte vara för svaga då det kan skada ögonen om man läser vid dålig belysning. I hallen passar en lampa som riktar och sprider ljuset men ändå ger ett behagligt allmänljus.