Vanliga problem med belysningen

Precis som med allt annan inom heminredning kan man stöta på problem när man ljussätter ett rum. Medan dessa problem kommer i en mängd olika varianter ska vi här ta och belysa några av de vanligare problemen.

Dålig arbetsbelysning

Har man inte tänkt ordentligt på var man verkligen behöver klart och tydligt ljus finns risken att man hamnar i situationer där man upplever att det inte är tillräckligt ljus för det man tänkt göra i ett rum. Det är främst kök och badrum som lider av detta och det gäller att man satsar på ordentligt ljus kring specifikt köksbänk och vid badrumsspegeln. Bristande ljus här blir snabbt ett stort irritationsmoment.

Gammalt och modernt

Det är många som gillar att skaffa lampor i olika former på loppis och liknande. Men när man ska koppla in gamla lampor i moderna uttag kan man stöta på en del problem. Bland annat kan det vara så att stickproppen är ojordad, vilket är ett problem man ska lämna över till en fackman. Det kan också hända att nya LED-lampor inte beter sig som de borde på grund av själva uttaget. Detta är speciellt fallet om man använder dem tillsammans med en äldre dimmer. Det kan krävas lite systematisk problemlösning för att verkligen lösa detta, men att lösa det går oftast till slut.

Lampans storlek

Man kanske inte skulle tro att storleken inte skulle vara ett vanligt problem, men har man köpt en lampa som är aningen för stor eller för liten för ett rum kommer man snabbt lägga märke till detta. För att undvika detta problem när man ska sätta in en ny lampa kan man faktiskt se till att testa skära ut en bit kartong i samma storlek som lampan man funderar på att köpa och se hur storleken verkar. Detta är ett trick som många designer använder själva.