Belysa vardagsrummet


Att fixa bra belysning är något man kan göra utifrån en god förståelse för hur ljus interagerar med inredningen. Men mer än så måste man även tänka på varje rums behov. I detta artikel tänkte vi specifikt titta på vardagsrummet och hur man bäst belyser det.

Vardagsrum kommer ju i många olika varianter, en del små andra stora. Men när det kommer till användningsområdet delar de ju nästan alltid samma belysningsbehov. Ett större vardagsrum har dock möjligheten att vara mer mångsidigt och kommer troligtvis behöva lite mer eftertanke.

Grundbelysningen i vardagsrummet bör dagtid komma från naturligt solljus i största möjliga grad. Detta ger alltid ett varmt och härligt intryck, och vardagsrummet är helt klart ett rum där varmare ljus ofta fungerar väldigt bra.

Det primära i ett vardagsrum är ju oftast sittplatserna, som vanligen utgörs av en soffgrupp. Mycket man gör här kanske inte kräver någon speciell belysning, men man ska alltid ha alternativet så man kan göra annat än bara sitta och prata. Ska man ha en taklampa är ju ovanför soffgruppen en väldigt passande plats. Och med den fantastiska variation som finns idag lär det inte vara något problem att faktiskt matcha en taklampa till inredningen.

Gillar man att sitta och läsa i vardagsrummet bör man ju även se till att få till en bra belysning kring favoritplatsen för detta. Golvlampan är ju den som oftast får detta jobb och det är ju lätt att förstå varför.

Vardagsrummet är också ett rum där man har möjligheten att ställa fram alla möjliga slags prydnadssaker och inredningsdetaljer, både stora och små. För att ge dessa lite extra effekt kan man även se till att punktbelysa dessa med mindre lampor, spotlights eller LED-strips.

Ju större ett vardagsrum är desto bättre är det att använda sig av fler och olika ljuskällor. På så sätt kan man alltid variera vilka lampor som är tänka och släckta för att skapa olika stämningar i rummet.