Levande ljuskällor

De som är insatta i hur stor effekt ljus och skuggor faktiskt har för helhetsintrycket av en inredningen, känner också till att olika typer av ljuskällor också ger olika typer av ljus. Vissa ljuskällor ger ett väldigt kallt och sterilt ljus medan ljus från levande ljuskällor ofta anses som varmt och hemtrevligt.

I denna text kommer vi enbart att fokusera på levande ljuskällor som just ger uppkomst till detta varma ljussken, men som i vissa fall även bidrar med andra positiva egenskaper, även om det för den skull inte är något fel alls på kallt ljus i andra sammanhang.

Mysig brasa

En levande ljuskälla är helt enkelt ljus från ett bränsle/material som brinner. Man kan på olika smidiga sätt implementera detta ljus i hemmets vrå och på så vis höja mysfaktorn med oanade nivåer.

Några av de absolut bästa sätten att föra in levande ljus i hemmet är enligt oss följande.

  • Stearinljus
  • Fotogenlampa
  • Eldstad/Braskamin

Stearinljuset är i många fall idealiskt för den snabba och ombytliga lösningen och ljusen kan i sig är också vara väldigt vackra i sin enkelhet, utan att ha blivit tända. Du kan även med lätthet välja antal och placering, vilket gör denna typ av ljus till en hit som aldrig verkar gå ur tiden.

För fotogenlampans del tar oss tillbaka till tiden före elektriciteten och är kanske inte den mest praktiska typen av lampa, men ack så vacker. Fotogenlampan drivs som namnet skallrar om med bränslet fotogen och ger ut varmt och hemtrevligt sken utöver sin praktfulla utformning från svunna dar.

Om man är intresserad av en permanent lösning för en levande ljuskälla så finns så vitt vi vet inget som slår den anlagda eldstaden eller braskaminen. Av dessa två är många gånger braskaminen att föredra då den är betydligt lättare att anlägga än till exempel en murad eldstad. Några som har stenkoll på läget när det kommer till just braskaminer är varmehembutikerna.se. På deras sida kan ni ta del av ett stort utbud av lösningar för levande ljuskällor och såklart även inhandla sådana om det skulle vara vad ni önskar.