Ljussätt rätt

Att köpa en lampa innebär inte bara en ny inredningsdetalj, det innebär även att förändra uttrycket och atmosfären i det rum den ska stå. Det pratas mycket om ljussättning och hur man gör den på bästa sätt för att få rätt stämning och touch i hemmet. Vi tänkte ge lite tips om hur du kan ljussätta på olika sätt i ditt hem.

Ljussatt hem

Plats

Det som är bra att tänka ut innan man börjar ljussätta ett hem eller rum är vilka platser man vill belysa. Sätt inte bara upp en lampa ”bara för att” utan tänk ut vilka ljuspunkter ni vill ha i rummet. Ett tips är att fundera över vilka funktioner det ska finnas i rummet. Ska det finnas en läshörna, en arbetsbänk i köket eller kanske en soffgrupp för avslappning och mys. Ljussätt sedan efter de funktioner ni önskar. Istället för att sätta en tråkig allmän belysning i rummet som inte skapar några kontraster utan ger ett ganska platt intryck, ljussätt istället läshörnan med en bra läslampa eller skänken med er vackra tavla ovanför med en spotlight och så vidare. Tänk också på att ljuset i alla rum inte behöver vara statiskt utan att det kan ändras. Sätt dimmer på vissa ljuspunkter så ni kan variera ljuset efter behov och känsla.

Mysig stämning i hemmet

När du väljer lampor till dina ljuspunkter är det bra att kolla vilket sken de ger. I ett hem trivs vi bäst med ett lite varmare ljus, så som halogenlampor och glödlampor ger. Ett vitare ljus kan lätt göra att det känns kallt i hemmet. Ett vitare ljus kan passa perfekt på kontoret eller vid en plats där du ska sitta och arbeta och behöver ett bra ljus för att inte trötta ut ögonen.

Bara för att det ska kännas mysigt i hemmet och inte innefatta för kalla ljus behövs det ändå många ljuspunkter. I många hem idag finns det för få ljuspunkter vilket gör att man inte nyttjar husets platser på rätt sätt. Se till att läshörnan har en bra belysning som gör att du kan se och läsa på ett avslappnat sätt, att det är upplyst men behagligt vid matplasen så ni inte behöver anstränga ögonen för mycket. Ett tips är att satsa på minst 4 ljuspunkter per rum, lite beroende på storlek och funktion på rummet.