Lys upp hemmet med hjälp av solceller

Att skapa en vacker belysning i hemmet utan att få alltför höga elräkningar är en balansgång som de flesta säkert är bekanta med. Vi vet att vi bör ha tänt endast i de rum vi befinner oss i och att vi bör använda energisnåla glödlampor för att minska kostnaderna. Ytterligare ett energisparsätt som blivit allt vanligare på senare år är att använda sig av solenergi. Detta är särskilt bra om ditt hem värms upp av direktverkande el och du därför är beroende av elektricitet både för ljus och för värme.

solceller på tak

Energispara i samband med ditt takbyte

Vill du energispara kan solcellspaneler på taket vara en god idé. Ett tips är att passa på att skaffa solcellspaneler i samband med upprustning eller byte av hustaket. Det kan både spara energi och pengar, särskilt om du också ser över isoleringen av vinden samtidigt och förbättrar denna så att värmen hålls kvar i huset.

Att skaffa solcellspanel ligger i tiden. Det finns en stor risk att elpriserna på sikt kommer att öka och i långa loppet kan solcellspaneler bli en lönsam affär. Att framtiden talar för solcellspaneler kan Ny teknik meddela. De skriver i en ny artikel om den senaste utvecklingen när det gäller just solcellspaneler. I USA har man kommit på att man kan limma fast panelerna istället för att bygga en ställning åt dem. Det innebär att själva installeringstiden förminskas markant. Utöver detta har de kommit på ett system som kontrollerar att installationen utförts på ett korrekt sätt. Systemet skickar i sin tur data via webben till bolaget som står för installationen där de till sist godkänner installationen. Dessutom minskades priset markant med den här typen av solcellspaneler.

Vikten av ett bra tak

Både när du limmar fast cellerna och när du monterar dem på en ställning krävs ett bra tak i god kondition. Då det är svårare att åtgärda problem med taket när solceller väl installerats är det bäst att sköta underhåll och eventuellt byte innan. När du byter tak är det bra att tänka långsiktigt i ditt val av material. Ett bra plåttak har en lång livslängd, ibland upp till 50 år. Det klarar hårt väder och tuffa klimat. Att använda sig av plåttak har också andra fördelar. Ett plåttak är till exempel betydligt lättare än exempelvis betongkakel. En del typer av plåttak kan till och med läggas ovanpå det gamla taket vilket innebär mindre jobb. Det går också att få plåttak att se ut som tegel om det är något du gärna vill ha på ditt hus.

Under heta sommardagar reflekterar ett plåttak solens strålar. Det innebär att du sparar energi om du brukar använda dig av luftkonditionering. Eftersom de flesta plåttakssystem har multipla plattsektioner förkortar det processen med att installera taket. En kunnig person kan korta ned tiden upp till två hela dagar.