Köksbelysning

Oftast är köket det rum vi använder till flest sysslor. Här lagar vi inte bara mat, bakar och diskar utan vi äter även vid köksbordet och det brukar dessutom vara ett populärt ställe att läsa läxor vid eller för att spela sällskapsspel.

Köksbelysning

Därför är det viktigt att du både har en tillräckligt stark belysning samt att det är upplyst på flera ställen. Det löser du genom att använda dig av flera olika lampor. Till att börja med behöver du en god allmänbelysning som du sedan kompletterar med annan belysning vid matplats och andra ställen. Störst flexibilitet får du om du genomgående avänder dig av LED-lampor. De ger mycket ljus per Watt och är dessutom miljövänliga. De finns i flera olika variationer och du kan välja vilken färg samt vilket ljusflöde du behöver.

Allmänbelysning

I köket behövs det en stark allmänbelysning som sitter högt upp för att lysa upp större delen av köket. Den kan exempelvis bestå av lysrör eller en plafond. För att få ett behagligare ljus kan du komplettera flera olika belysningar, till exempel en som ger ett mjukare ljus och en som ger ett skarpare.

Matbordet

Det bästa är om du har en eller flera armaturer som hänger ner över matplatsen. Sätt den i en höjd där den inte bländar. Välj också en armatur som döljer glödlampan och använd helst en dimmer för att kunna anpassa ljusstyrkan efter tillfälle och årstid.

Arbetsytor

Vid arbetsytorna behövs det en stark belysning för att du ska kunna se ordentligt. Använd därför starka lysrör eller halogenspotlights som är fästa under köksskåpen. Några exempel på bra, snygg belysning hittar du på viivilla.se.