Belysning i arbetsrummet

Utan bra ljussättning i ditt arbetsrum försvårar du ditt arbete. Ljus gör det enklare för dig att uppfatta allt omkring dig. Det bästa ljuset du kan använda dig av hemma i ditt arbetsrum är förstås dagsljuset, men det är även viktigt med rätt typ av belysning. Ett rum utan rätt belysning känns inte välkomnande, det blir bara mörkt och tråkigt.

BordslampaDålig belysning kan ge dig trötta ögon, huvudvärk och olika spänningar i kroppen. Flimmer från dåliga lysrör kan ge dig stressymptom som i sin tur leder till trötthet och nedsatt arbetsförmåga. För att undvika detta är det viktigt att du använder dig av bra belysning vid ditt skrivbord. Du hittar till exempel bra skrivbordslampor hos flera inredningsbutiker på nätet. När du väljer lampa ska du se till att den går att böja ifall du behöver rikta ljuset mot något speciellt ställe. Se även till att ha ett stark ljus om du jobbar när det börjar mörkna och inte kan utnyttja ljus utifrån.

Något som är viktigt i ditt arbetsrum enligt Arbetsmiljöverket är fönster, för att få in dagsljuset. Sitt nära fönstret för att få in ljuset men se också till att du inte blir bländad av solen. Att behöva sitta och kisa när du arbetar är bara jobbigt och obekvämt. Se även upp så att du inte får störande solreflexer i skärmen om du arbetar via datorn.

De vanligaste problemen man har med belysning i ett arbetsrum är just bländningar och reflexer av olika slag. Många uppfattar för starkt ljus som irriterande och får lätt huvudvärk med denna sorts belysning. Samtidigt är ett annat vanligt problem att det är för svag belysning på arbetsplatser. Rätt ljussättning är knepigt; du bör testa olika konfigurationer under en tid för att finna vad du trivs med bäst.