Ljus och inredning

interior lamps_367073321

Ljus kopplas samman med inredningen. Man kan inte prata om belysning utan att tänka på inredningen i rummet och hemmet.

Beroende på vilket rum vi pratar om, kan det vara olika ljusstyrkor och lampor som krävs. Det finns tre olika belysningssätt: allmänljus, arbetsljus och stämningsljus. Allmänljus kan vara taklampor och ljuset som kommer genom fönstret.

Fönster har en viktig funktion i hemmet. De är en av de bästa och billigaste lamporna du kan få. Har man väldigt små fönster, eller om de börjar bli till åren, är det dags att åtgärda det. Vid byte av fönster får man chansen att välja fönster som passar för rummet och dess ändamål. I större rum vill man gärna ha större fönster för att få in så mycket ljus som möjligt. Du kan också installera fönster som är ljuddämpande, skyddar mot UV-ljus, lättare att rengöra och så vidare. Allmänljus är också bra att ha i rum som har mindre tillgång till naturligt ljus. Hallar och stora garderober brukar drabbas värst. Här kan man behöva taklampor för att skapa en bra ljusgrund och sedan lägga till arbetsljus och stämningsljus.

Arbetsljus är ljuset som behövs när du ska göra någonting. Detta är arbetslampan på skrivbordet, den starkare lampan över köksön och golvlampan bakom lässtolen i vardagsrummet. Dessa lampor tänds bara när man arbetar och är därmed temporära. Därför är det viktigt att de passar inredningen och är lika snygga när de är släckta som tända. Den stora trenden ljust nu är metall och industri, lampor som passar in nästan överallt.

Det tredje belysningssättet är stämningsljus. Det är så klart ljuslyktor och ljusstakar, men även de mindre fönsterlamporna och solcellslyktorna på balkongen. Det är med stämningsljuset man kan sätta en ton på atmosfären och inredningen. En vinklad vägglampa kan belysa detaljer man ska lägga märke till, såsom en vacker tavla eller pallen med blomkrukan i hörnet.