Scenterior – inred med dofter

8862352-happy-birthday

När det kommer till levande ljus, kan vi inte parta nog om det. Att ha en levande eld inomhus, på ett säkert sätt, är en av de vackraste inredningsdetaljerna man kan ha.

Ljus behöver inte ta stor plats om man inte vill. En litet värmeljus i en lykta eller en smal glasbehållare får plats nästan varsomhelst. Den skapar genast stämning när solen börjar gå ned.

Ett sätt att inreda med ljud är att kombinera det med dofter. Doftljus finns i en myriad av olika dofter och du kan hitta vilken färg och form du vill. Det svåra kan vara att hitta en doft som passar till rummet där ljuset ska stå. Att inreda med doft kallas för scenterior design och går ut på att skapa positiva förnimmelser när man går genom hemmet.

Sovrum

Här vill vi koppla av, ta det lugnt och varva ner. Här ska man inte använda starka dofter eller väldigt kryddiga. Välj hellre fräscha dofter som påminner om nyvädrade lakan och om havet. Men om du inte hittar någon sådan doft kan du alltid falla tillbaka på sovrumsklassikerna: lavendel och vanilj. Lavendel sägs även ge lugn och rogivande sömn.

Badrum

Fräsch är ledordet. Allt som du tycker doftar rent och fräscht passar in väldigt bra. Samma dofter kan även användas i hallen. Citron och verbena rekommenderas men även kombinationer såsom citron och honung kan ge bra effekt. Vill du att doften ska sitta i så länge som möjligt ska du även använda dig av doftfria rengöringsmedel när du städar så dofterna inte bråkar med varandra.

Vardagsrummet

Här går det bra med en lite kryddigare doft, såsom äpple och kanel för vinterhalvåret och honung eller mullbär för sommar och vår. Ett vardagsrum kan behöva lite mer tid innan doften sätter sig så ha ljuset tänd lite längre än i mindre rum. Och är det ett öppet vardagsrum ska man komma ihåg att doften sprider sig väldigt lätt till andra rum.

Köket

Runt köksbordet ska man inte använda doftljus, det förstör dofterna från maten. Men under timmarna då man inte äter eller lagar mat kan man tända ett ljus i fönstret eller nära diskbänken. Här kan dofter som påminner om mat gifta sig väldigt fint med miljön. Igen rekommenderar vi honung, men vill man ha något lite mindre sött kan man istället välja fikon eller salvia.

Tänk på att märkesljus ger mer doft för pengarna än de billigare varianterna. Woodwick är ett populärt märke som skapar långbrinnande ljus som avger en ihållande doft.