Inred med lantlig känsla och rätt belysning

Något av det viktigaste som verkligen sätter pricken över i:et i ett hem och ger ett hem dess karaktär är belysningen. Rätt belysningen gör att hemmet kommer till sin rätt. Vissa vill ha en klar, kallare belysning för att uppnå den ljusa, ibland nästan industriella och avskalade känslan, medan andra föredrar lite varmare belysning.

Oftast är just den sistnämnda stilen mer populär hos oss här i norden, då vi föredrar det varma, framförallt under årets kalla månader. För en mer mysig belysning används ofta tygskärmar och runda former, som passar in med en lantlig inredning. Hur man än väljer att göra med belysningen så berättar den mycket om ett hem och dess invånare.

Något som är väldigt populärt, och har varit en längre tid är att punktbelysa hemmet med flera mindre lampor, som till exempel spotlights. Detta ger oftast en trevlig atmosfär, och ofta väljer man att belysa specifika föremål, så som tavlor eller prydnadsföremål.

Många mindre lampor istället för en stor taklampa är också något som många väljer. Det ger en typ av punktbelysning och skapar en väldigt hemtrevlig miljö. Har du lampor med timerfunktion och som kan regleras med en fjärrkontroll kan du styra belysningen efter t.ex. hur mörkt det är utomhus, om du vill att vissa lampor ska vara tända när du kommer hem osv. En annan bra funktion just för ljusstyrkan är att installera en dimmer. Det kan vara skönt att skruva upp ljusstyrkan om man vill läsa en bok eller bläddra i en tidning, medan en dovare belysning passar bättre på kvällen när man bara vill umgås eller titta på tv.

Man kan gott ta en extra funderare på vilken typ av belysning man vill ha i ett rum, för att det ska passa rummets ändamål. Kanske en starkare taklampa i köket och i kontorsutrymmen, och dovare belysning i sovrum och vardagsrum. Sen kan man komplettera med mindre lampor allt eftersom för att få till just det önskade resultatet.